Nyheter

Januari.

Virko popcornstudsade sig till ett tredje CERT i slutet av månaden, och kan därmed titulera sig svensk rallylydnadschampion!

Moira (N Vesta F) har ögonlysts med resultat UA i Finland, härligt!

I övrigt fortsätter vi vänta på löp!

 


2019

Summering av året som gått:

Virkos & kennelns första valpkull har fyllt 1 år, och utvärderingen har varit utmärkt med fina röntgenresultat (HD: 2xA, 2xB, ED: 4xUA) samt fina mentalbeskrivningsresultat på de tre som genomfört det hittills! Härligt!
Jag har också haft möjlighet att träffa de alla under hösten/vintern, och vilket gäng det är. Moira är så lik sin mor, Vindil gör verkligen skäl till sitt fullständiga namn: Vindil Hyssopus(s), Kenai är en alldeles utmärkt mix av sina föräldrar & Vidda förgyller varje dag här hemma. De alla är så härliga!

Lotkas tredje valpkull har också fyllt 1 år, och de hälsoresultat som hunnits med har varit mycket bra vad gäller ögon (3xUA), höfter (2xA) & armbågar (2xUA). Både Aditi & brodern Tonto har avvikelser i ryggen (assymmetrisk övergångskota resp LTV2), även om de båda är symtomfria. Ryggar på lapsk vallhund är ett alltför outforskat område idag… De två som mentalbeskrivits har gjort så med bravur, hennes bror är helt makalöst härlig.

Övriga hälsoresultat är att Virko ögonlysts UA igen, och hon är även DNA-testad fri från såväl Pompes som DM och CMR3.
Ninaitwa V är m a o hereditärt fria från både prcd-PRA och Pompes.

Virko blivit uppflyttat och hunnit med en start i NW TSM2. Hon har också fått sitt andra cert i rallylydnad. Vi har varit på såväl rally- som lydnadsläger, NW-träningar och agilityträningar under året.

Lotka har tagit sitt första diplom i NW TSM1, och har även fått ett förstapris i öppen klass viltspår.

Vidda & Aditi har ställts ut på officiell utställning, och båda erhållit Excellent.

Virko & Vidda har också stått i rasklubbsmontern på Stockholm Hundmässa och fått representera rasen för en halv dag.

Förhoppningar på 2020:

En andra valpkull efter Virko, med förhoppning om fler härliga lapska att förgylla sina ägares liv många år framöver! Våren kommer i första hand handla om valpar!

Jag hoppas på att Lotka & jag får ordning på viltspårandet och även får möjlighet att träna spår med skott, då han går igång en smula av att pausas i arbetet och sedan få krutrök i näsan. Förhoppningen är att få till några prov under våren.

Tanken är att även Vidda ska få gå åtminstone anlagsprovet i vår.

Lotka ska även få ägna sig mer åt NW, när möjlighet finns.

Virko ska få någon rallytävlingsstart i början av året, min förhoppning är att jag ska lyckas hålla henne samlad nog så att vi får till championatet snart! Jag behöver få filmat Virko på rallybanan känner jag, hennes attityd är GULD men det medför så mycket tokerier med avdrag när en liten popcornhund blir övertaggad.
Efter valpledigheten tar vi oss an TEM1 och TSM2!

Förhoppningsvis ska jag känna att småtjejerna är tävlingsredo under våren.
I övrigt jobbar vi vidare med såväl nosarbetet, lydnaden och agilityn, när nog många bitar är på plats blir det tävling utav det men framförallt ska vi träna och utvecklas med långsiktig arbetsglädje i fokus.