Planerad kull

Valpar planeras till våren 2020.

Planerad mor är återigen Virko. Hennes styrkor är att hon är positiv, stabil trots sin livlighet, lekfull & därigenom lättbelönad, mycket miljöstark samt socialt säker. Hon är också mycket inkännande och omvårdande till sin personlighet, och det gentemot både tvåbenta och fyrbenta. Det som är hennes styrkor är också vad som kan bli hennes svaghet – hennes sinnesstämning följer min egen, för att hon ska vara sitt bästa jag måste även jag vara det. Hon har mycket lätt att falla in i rollen av att vara mild och lugn, nästintill försynt, trots att hennes personlighet annars är den totalt motsatta.

Mer om Virko finns att läsa på hennes egen sida.

Virkos första kull har hunnit bli 1,5 år och hittills är jag otroligt nöjd med vad det blivit av dom. Med facit i hand lämnar Virko sin socialitet, lekfullhet, omtänksamhet & vänlighet vidare, och även om hennes valpar alla kräver aktivitet för att vara harmoniska finns samma stabilitet & grundtrygghet som hos deras mor där. Alla i kullen är röntgade med resultaten HD A/A/B/B och ED 0/0/0/0, samtliga är alltså friröntgade både vad gäller höfter och armbågar.

Hanen jag sett ut åt Virko är Asla – en 5-årig aktiv & arbetande renhund med en intressant stam, hans mor är inmönstrad och det finns många duktiga arbetshundar i släkten. Hälsomässigt är han ögonlyst UA i mars-2019 och då även undersökt UA vad gäller hjärta och knän (patella luxation). Han är röntgad med B-höfter och UA på armbågar.

Han har en valpkull född november 2018 och ägarna där tycks mycket nöjda – de är sociala, trygga & framåt hundar med gott om energi.

Liksom till föregående kull söker jag hem som kan erbjuda ett aktivt hundliv, om det så är regelrätt arbete i form av vallning, sök, spårarbete, agility eller annan aktivitet spelar mindre roll, men de lär behöva få nyttja kropp & knopp i någon form av samarbete med sin ägare. De lär inte briljera i utställningsringen, och i och med inmönstrade hundar i stamtavlan kan de aldrig tävla om exempelvis CACIB, oavsett hur snygga de är i övrigt.

Se under sidan VALPAR för att se vad jag förväntar mig av mina valpköpare.

Ingen valp kommer kunna utveckla vare sig prcd-PRA, DM, GSD II eller CMR3 då Virko är fritestad.

Nedan några bilder på Asla. Mer info om honom finns på koiranet.
Mer info om Virko finns på avelsdata.